16-12-2019

Geld besparen én meer comfort met all season-banden

All season-banden bieden gemak en goede prestaties onder alle weersomstandigheden. Het omwisselen van winterbanden en zomerbanden is niet nodig. Je bespaart ook twee keer een wissel plus de kosten voor opslag van de banden. Je bent ook altijd voorbereid op weersomslag en grote schommelingen in temperatuur. Dat komt de veiligheid ten goede. De all season-banden van Vredestein zijn zelfs testwinnaar vanwege de bewezen goede rijeigenschappen onder alle omstandigheden op wegen in Europa.

Wanneer all season-banden, wanneer winterbanden?

In de sneeuw en dan vooral in de bergen genieten winterbanden de voorkeur, als het gaat om het wegrijden op een helling en grip bij het remmen en in bochten. All season-banden zijn in die situaties minder geschikt. In een vlak land als Nederland zijn all season-banden wel prima te gebruiken in plaats van winterbanden. Met all season-banden moet je echter zowel in de zomer als in de winter je rijstijl aanpassen. De remweg is iets langer ten opzichte van de echte seizoensspecialisten: de zomer- en de winterbanden.

Onder extreme winterse omstandigheden en in bergachtig gebied presteren winterbanden het beste. Dit type band biedt de meeste grip onder alle winterse omstandigheden en is dus de beste keuze in deze situatie. All season-banden zijn ook geschikt voor tijdens de wintersportvakantie, maar dan moet je bij winterse omstandigheden wel voorzichtiger rijden. All season-banden zijn vooral handig bij wisselende weersomstandigheden. Vooral in een land als Nederland met veel wisselvallig weer. Het feit dat je bent voorbereid op álle weersomstandigheden, is een groot voordeel, of het nu sneeuwt, vriest of zomers warm is.

Bedenk dat winterbanden sneller slijten als de temperatuur weer begint te stijgen (boven de 7 graden Celsius). Maar ook te lang doorrijden met zomerbanden kan tot gevaarlijks situaties leiden. Hoe verder de temperatuur onder de 7 graden Celsius duikt, hoe minder grip een traditionele zomerband biedt. Dat geldt echter niet voor all Season-banden en dus hoef je niet na te denken over een bandenwissel voor het zomer- of winterseizoen. Hiermee profiteert je niet alleen van extra gemak, maar ook van kostenbesparing. Behalve de banden zelf bespaar je ook op de kosten voor het wisselen en opslaan van de banden.

Wat kosten all season-banden?

All season-banden zijn iets duurder dan zomerbanden, maar kosten minder dan winterbanden. Bovendien zijn all season-banden voordeliger in gebruik. Het grote voordeel zit hem in het niet hoeven wisselen van zomer- naar winterbanden en omgekeerd. Je hebt maar één set banden nodig voor het hele jaar en ook geen kosten voor het wisselen en opslaan van de banden.

Wat kosten winterbanden?

Ook hier geldt: de prijs van winterbanden ligt hoger dan die van zomerbanden in dezelfde maat en ook hoger dan die van all season-banden.

Kosten winterbanden wisselen en opslag

Het wisselen van winterbanden naar zomerbanden en andersom kost gemiddeld zo’n 25 euro per band. De prijs geldt voor banden met velgen. Moeten de banden op de velgen worden gewisseld, dan ben je het dubbele of zelfs meer kwijt. Het opslaan van een set banden in een bandenhotel kost tussen de 35 en 50 euro.

Conclusie

All season-banden doen het goed in een gematigd klimaat zoals in Nederland. Zelfs uitstapjes over de grens naar bijvoorbeeld Duitsland in de winter en naar de wintersport geven geen problemen. De Vredestein all season-banden Quatrac 5 en Quatrac Pro dragen het sneeuwvlokje-symbool of 3PMSF-symbool en voldoen daarmee aan de wettelijke eisen die in Duitsland worden gesteld.

Wie écht goed voorbereid wil zijn op extreme winterse weersomstandigheden en geen enkel risico wil nemen, is het misschien beter om voor winterbanden te kiezen en die in het voorjaar te wisselen voor zomerbanden.

All-season banden

All-seasons bekijken