19-12-2019

Winterbanden in Duitsland, hoe zit dat precies?

Volgens de Duitse wet moet je auto geschikt zijn voor het rijden in winterse omstandigheden. Als het sneeuwt, dan moet je winterbanden of all season-banden met het sneeuwvlokje-symbool of 3PMSF-symbool gebruiken. Ook mogen je ruitenwissers niet versleten zijn en moet je voldoende ruitensproeiervloeistof bij je hebben.

Wanneer zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Winterse omstandigheden zijn volgens de Duitse wet: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- en rijpvorming. Wil je zeker zijn dat je safe zit? Rijd dan van oktober tot april met winterbanden, dus met de Vredestein Comtrac 2 Winter, Snowtrac 5 of de nieuwe Wintrac Pro. Ook de all season-banden zijn geschikt: de Comtrac 2 All Season, Quatrac 5 en Quatrac Pro. Die zijn immers voorzien van het vereiste Alpine-symbool. In diverse tests blijkt dat ze bijna evenveel grip bieden in de sneeuw als winterbanden.

Wat is het minimale profiel van winterbanden in Duitsland?

De ‘wettelijke’ profieldiepte is 1,6 millimeter! De Duitse ADAC en diverse deskundigen adviseren echter 4 millimeter aan te houden. Die profieldiepte is trouwens ook de minimale ‘wettelijke’ vereiste in bijvoorbeeld Oostenrijk. Met minder profiel wordt daar een winterband niet meer als winterband gekwalificeerd en ben je in overtreding als je daarmee in de winter rijdt.

Waar zijn winterbanden in Duitsland verplicht?

Het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden geldt in heel Duitsland. All season-banden zijn prima in het vlakkere noorden. Kom je echter in het zuiden van Beieren, overweeg dan in de winter toch maar winterbanden te kiezen. Daar kan de sneeuwval immers hevig zijn. Bij die omstandigheden doen de Snowtrac en de Wintrac-banden het beter, bijvoorbeeld bij het wegrijden op een steile, gladde helling.

Winterbanden Duitsland 2019

Banden met alleen een M+S-aanduiding volstaan niet meer. Ze moeten vanaf 2018 ook voorzien zijn van het sneeuwvlokje-symbool of 3PMSF-symbool. Er is echter een overgangsregeling opgenomen in de wet: tot 30 september 2024 mogen banden met enkel een M+S-markering nog gebruikt worden. Deze moeten dan wel voor 1 januari 2018 zijn geproduceerd. Let dus goed op de productiedatum van je banden.

Winterbanden Duitsland 2020

Per 1 juli 2020 verandert in Duitsland de wetgeving met betrekking tot winterbanden voor bedrijfsauto’s en bussen. Die moeten dan zijn uitgerust met winterbanden op de aangedreven assen én op de stuuras. Tot 1 juli 2020, dus inclusief de winter 2019-2020, zijn winterbanden tijdens winterse omstandigheden alleen verplicht op de aangedreven assen. De wetgeving geldt voor bedrijfsauto’s zwaarder dan 3.500 kg en voor bussen voor personenvervoer met meer dan acht zitplaatsen – exclusief de chauffeur.

Welke banden van Vredestein zijn toegestaan als winterband in Duitsland?

Alle Vredestein winter- en all season-banden zijn toegestaan. Voor de lichtere personenauto’s is dat de Snowtrac 5. Voor grotere auto’s kies je bij voorkeur de Wintrac Pro. De Comtrac 2 Winter is specifiek voor bestelbussen. Verder zijn de all season-banden Quatrac 5, Quatrac Pro en Comtrac 2 All Season (busjes) toegestaan in de winter. Deze banden hebben het vereiste sneeuwvlokje-symbool of 3PMSF-symbool.

Winterbanden

Winterbanden Bekijken

All-season banden

All-seasons bekijken