11-12-2019

All season-banden, alles wat je zou moeten weten!

Je hebt zomerbanden, winterbanden en all season-banden. Zomerbanden bieden de meeste grip op droog en nat asfalt bij warm weer. Winterbanden doen dat bij temperaturen onder de 7 graden Celsius en bij sneeuw en ijs. All season-banden zorgen voor grip onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Vredestein levert ze al sinds 1993!

Wat zijn all season-banden?

All season-banden hebben zowel eigenschappen van een winter- en zomerband. De binnenkant van het loopvlak heeft een winterprofiel, de buitenkant heeft een zomerprofiel (zie illustratie). In een bocht zal de auto overhellen naar de buitenkant en ook meer op de buitenkant van de band leunen”. In de zomer zal een bocht doorgaans sneller genomen worden en neemt het overhellen meer toe. De auto “leunt” dan meer op het zomergedeelte van de band en heeft daardoor meer grip. In de winter zullen bochten met minder snelheid genomen worden en helt de auto minder over waardoor het wintergedeelte, de binnenkant, meer grip zal geven. All season-banden zijn uitermate geschikt in gematigd klimaat met wisselvallig weer. Het rubber is beter bestand tegen verschillende temperaturen. Dus het biedt altijd grip en veiligheid.

Hoe herken ik all season-banden?

All season-banden zijn op diverse manieren te herkennen. Op de zijkant van de Vredestein Quatrac 5 en Quatrac Pro staan de letters M + S en het sneeuwvlokje-symbool of 3PMSF-symbool – een gestileerde berg en sneeuwvlok. Verder zie je vier symbolen van all season-banden. Dat zijn afbeeldingen van een zonnetje, een wolk met regendruppels, een sneeuwvlok en een klavertje vier bestaande uit vier hartjes. De kenner ziet het verder aan het loopvlak. Aan de binnenkant zit het wintergedeelte en aan de buitenkant van het loopvlak het zomergedeelte.

All Season-band Vredestein Quatrac Pro

 

Hoe lang gaan all season-banden mee?

De mate van bandenslijtage is sterk afhankelijk van het gewicht van de auto, het motorvermogen en de rijstijl, ook bij all season-banden. Slijtage door temperatuurverschillen zal bij all season-banden minder een rol spelen door het gebruik van speciale rubber- en materiaalsoorten. Juist bij de vaak sterk wisselende temperaturen in voorjaar en najaar slijten all season-banden minder snel dan winterbanden. Bij een asfalttemperatuur boven de 7 graden Celsius neemt de slijtage van winterbanden toe. Het rubber van de all season-banden is beter bestand tegen hogere temperaturen, maar biedt toch goede grip als het in de voor- en najaarsnachten tot vorst aan de grond komt.

Wat kosten all season-banden?

All season-banden zijn iets duurder dan zomerbanden en goedkoper dan winterbanden. Het grote voordeel zit hem in het niet hoeven wisselen van zomer- naar winterbanden en de opslag van de banden. Plus: je hebt maar één set banden nodig voor het hele jaar, in plaats van twee sets.

Wat is de beste all season-band?

26 jaar ervaring met all season-banden betaalt zich uit voor Vredestein. Vredestein verricht veel research en is uitgeroepen tot ‘Beste all-season fabrikant’ van 2019! Het is een voorloper op het gebied van research en innovatie. De nieuwe all season-band Quatrac Pro heeft in Duitsland en Amerika klinkende prijzen in de wacht gesleept. In een test van 31 banden door het Duitse Auto Bild is de Vredestein Quatrac Pro als tweede geëindigd. Verder kwam de band als beste uit de test van Tire Rack in de Verenigde Staten.

All season-bandentest

Auto Bild onderwierp alle 31 banden aan een remtest. De tien beste all season-banden ondergingen vervolgens diverse proeven om de grip onder alle omstandigheden te beoordelen. Ook zijn prestaties gekoppeld aan de prijsstelling. De Quatrac Pro eindigde in de proeven als eerste of tweede en dat was goed voor een tweede plaats overall. De jury meldt dat de Vredestein vierseizoenenband ook opvallend goed presteert op droog asfalt. Hij scoorde bijna even goed als een zomerband.

 

 

All-season banden

All-seasons bekijken