All weather banden: alles wat je moet weten
In Nederland wisselen jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen automobilisten van zomerbanden naar winterbanden of andersom. Ondanks de vele voordelen van winterbanden zijn dat er relatief weinig ten opzichte van het totaal aantal auto’s dat in ons land geregistreerd staat. Maar een set zomerbanden én winterbanden vergt natuurlijk wel een flinke investering. Gelukkig is er een alternatief: de all weather band!
All weather banden van Vredestein
All weather banden combineren de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden en zijn specifiek ontworpen om optimaal te presteren onder de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Ze bieden ’s winters meer grip dan zomerbanden en zomers meer grip dan winterbanden. Daarmee zijn all weather banden ideaal in gebieden met wisselvallig weer, zonder langdurige periodes van extreme kou of zeer hoge temperaturen. Zoals in Nederland dus.
Met all weather banden hoef je nooit banden te wisselen en ben je in alle (onverwachte) weersomstandigheden verzekerd van het juiste schoeisel. Vredestein – door het gerenommeerde Duitse medium Auto Bild uitgeroepen tot ‘All weather fabrikant van het jaar 2019’ – levert drie typen all weather banden met keuze uit 197 verschillende maten: de Comtrac 2 All Season, Quatrac 5 en Quatrac Pro.
All weather banden test
Vredestein produceert sinds 1993 all weather banden en heeft in al die jaren zeer veel kennis en ervaring opgedaan. Die expertise betaalt zich nu uit met de hoogwaardige all weather banden die structureel in de top eindigen bij onafhankelijke bandentests. Zo presteren de all weather banden van Vredestein in de sneeuw bijna net zo goed als winterbanden, terwijl ze op droog wegdek garant staan voor een dynamisch rijgedrag en op nat wegdek soms zelfs beter presteren dan zomerbanden. Bij de meest recente test van Auto Bild eindigde de Vredestein Quatrac Pro als eerste of tweede bij diverse testonderdelen, goed voor een tweede plaats overall!
All weather banden met sneeuwvloksymbool
De all weather band van Vredestein is onder meer te herkennen aan de letters ‘M + S’ aan de zijkant van de band, evenals het 3PMSF-symbool met een gestileerde berg en sneeuwvlok, ook wel de ‘Three Peak Snowflake’ genoemd. Dat sneeuwvloksymbool betekent dat de all weather band officieel gecertificeerd is als winterband en daarmee dus geschikt is voor gebieden buiten Nederland waar een winterbandenplicht geldt.
LEES NU: WINTERBANDEN IN DUITSLAND, HOE ZIT DAT PRECIES?
Bandenspanning all weather banden
De juiste bandenspanning is van groot belang voor de veiligheid, het comfort en de levensduur van de band. Een band kan alleen optimaal presteren als die voor voldoende stabiliteit en draagvermogen kan zorgen. Hiervoor moet de bandenspanning correct zijn. Een te lage bandenspanning zorgt onmiddellijk voor minder stabiliteit, meer slijtage en een hoger brandstofverbruik. Bij een veel te lage bandenspanning kan de band zelfs oververhit en onherstelbaar beschadigd raken.
De bandenspanning dient bij voorkeur iedere twee weken gecontroleerd te worden. Voor de juiste bandenspanning van all weather banden moet je de opgegeven waarden van het automerk en model raadplegen. Houd er rekening mee dat de spanning voor de voor- en achterbanden kan verschillen.
Tip: controleer de bandenspanning als de banden nog koud zijn. Als de banden warm zijn, ligt de bandenspanning namelijk zo’n 0,3 bar hoger.