Wanneer moet je winterbanden vervangen voor zomerbanden?
Als het rond de herfst weer kouder wordt en de eerste winterse buien over het land trekken, staan automobilisten massaal in de rij om winterbanden te laten monteren. Maar als de winter eenmaal voorbij is, hebben bestuurders vaak minder haast met het terugwisselen naar zomerbanden. Lees hier wanneer je toch echt winterbanden moet vervangen voor zomerbanden.
Wanneer zomerbanden?
De grootste verschillen tussen een zomerband en een winterband zijn het profiel en de samenstelling van het rubber. Dat laatste bepaalt de soepelheid van de band. Dat is belangrijk, omdat een band op de juiste manier moet vervormen zodat het loopvlak optimaal contact maakt met het wegdek. Zo worden de kwaliteiten van de band maximaal benut. Dat resulteert in meer grip, een kortere remweg, maximale waterafvoer en de juiste rolweerstand. Laatstgenoemde heeft grote invloed op de slijtage en de rolgeluiden van de band, evenals het energieverbruik van de auto.
Winterbanden in de zomer
De buitentemperatuur en de opwarming van de band tijdens het rijden, zijn van invloed op de soepelheid van het rubber. Als het te koud is, zal een traditionele zomerband minder goed vervormen dan de bedoeling is, waardoor de eigenschappen van de zomerband nadelig beïnvloed worden. Dus niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid natuurlijk. Andersom precies hetzelfde. Als het te warm is, gaan de prestaties van een traditionele winterband sterk achteruit. Bovendien zal een winterband bij hoge temperaturen aanzienlijk sneller slijten. En door de vele kleine lamellen in het bandenprofiel van een winterband kunnen zelfs hele stukken tegelijk afbrokkelen.
LEES NU: WAAROM JE ZOMERBANDEN EN WINTERBANDEN NOOIT MOET COMBINEREN
Wanneer winterbanden?
Wanneer je winterbanden moet vervangen voor zomerbanden en vice versa, heeft dus te maken met de temperatuur. Een temperatuur van 7 graden Celsius wordt bij de ontwikkeling van zomer- en winterbanden als grenswaarde genomen. Als de temperatuur structureel boven de 7 graden ligt, zijn zomerbanden de beste optie. Bij temperaturen onder de 7 graden hebben winterbanden de voorkeur. In de zomer rijden op winterbanden is net zo’n slecht idee als in de winter rijden op versleten zomerbanden. Dus gewoon niet doen.
Tip: gebruik de invoering van zomer- en wintertijd als herinnering om je banden te wisselen. Dan zit je vrijwel altijd goed. Ga je na de invoering van de zomertijd (laatste weekend in maart) nog met de auto op wintersport? Houd dan rekening met de (plaatselijke) verplichting van winterbanden in verschillende Europese landen.
All-season band
Liever helemaal niet wisselen? Kies dan voor de Vredestein Comtrac 2 All Season, Quatrac 5 of Quatrac Pro all-season band die de eigenschappen van een zomer- én winterband op perfecte wijze verenigt. De Vredestein Quatrac Pro, de eerste hoogwaardige all-season band voor uitermate veeleisende toepassingen, kwam bovendien als tweede beste uit de grootschalige all-season bandentest van het gerenommeerde Duitse tijdschrift Auto Bild. De all-season banden van Vredestein zijn officieel gecertificeerd als winterband, dus geschikt voor gebieden waar een winterbandenplicht geldt.